[Interviu] Kováts István, membru fondator Cvartet Grazioso

cvartet grazioso

Pentru ca nunta să fie exact așa cum ți-ai imaginat, echipele și oamenii cu care vei colabora trebuie să înțeleagă nevoile tale, să îți facă recomandări în funcție de dorințele tale și să aibă experiență în domeniu ca să poată să prevadă anumite aspecte pe care poate nu le-ai luat în calcul. Și pentru că vrem să îți venim în ajutor, am pregătit o serie de interviuri cu colaboratorii noștri, astfel încât tu să iei deciziile cele mai bune când vine vorba de nuntă.

Astăzi, ți-l prezentăm pe Kováts István, membru fondator Cvartet Grazioso.

Spune-ne câteva cuvinte despre tine/voi – membrii Cvartetului Grazioso  

Mă numesc Kováts István, sunt violoncelistul Cvartetului Grazioso, artist instrumentist în Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Târgu Mureș, soț și, de doi ani, tatăl unei fetițe minunate. Povestea cvartetului a început în 2008 când, împreună cu trei colegi de la Filarmonică, ne-am hotărât să ne deschidem spre o altă audiență, cea din afara sălilor de concerte. Atunci am înființat Cvartetul Grazioso, primul cvartet specializat în muzica de divertisment din Târgu Mureș. După 14 ani pot afirma că a fost un succes, am primit nenumărate aprecieri sincere, mulți au spus că „le-am potolit setea de muzică de calitate”. În prezent, misiunea noastră, cel puțin așa o considerăm, este să aducem noi melomani în sălile de concerte.

Care crezi că sunt calitățile esențiale ale unui profesionist în acest domeniu raportându-ne la evenimentele de tip nuntă? 

Bunicul meu fotograf ne zicea deseori că una e să deții un aparat foto și alta e să fii fotograf. Sunt convins că o cunoaștere aprofundată a meseriei precum și stăpânirea instrumentelor la nivel înalt sunt deopotrivă indispensabile pentru ca cineva să poată fi considerat profesionist. Referitor la cvartetele de entertainment, cele două aspecte sunt puncte de pornire: în acest domeniu vă veți întâlni doar cu profesioniști. Cântatul la nivel înalt la aceste instrumente se învață în foarte mulți ani, de la 12-16 minim, dacă luăm în calcul și studiile universitare în domeniul interpretării muzicale. Marea majoritate a muzicienilor din cvartete au aceste studii.

În domeniul nunților, pe lângă profesionalismul muzical este nevoie însă și de o capacitate de adaptare la ideile clienților, o permanentă flexibilitate, începând cu momentul pregătirilor până la sfârșitul prestației, astfel încât pachetul muzical să se potrivească evenimentului ca o mănușă pe mâini.

Care ar fi momentele potrivite pe durata unei nunți în care cvartetul este recomandat?

Prima ocazie de acest gen la care am cântat a fost înaintea Cvartetului Grazioso, încă în timpul facultății, la cununia religioasă a unui prieten din copilărie. A fost un moment deosebit de emoționant, cu lacrimi de bucurie, care m-a marcat și mi-a deschis ochii spre acest segment al profesiei. De atunci le recomand tuturor mirilor să aibă cvartet și la biserică.

Un alt moment foarte potrivit este primirea invitaților la restaurant. Întâmpinarea oaspeților pe fundalul muzical asigurat de cvartet va fi unul dintre cele mai elegante și memorabile momente ale nunții: muzica pe instrumentele clasice împreună cu vestimentația corespunzătoare – femeile în rochii, bărbații în frac – vor ridica nunta la un nivel superior de excelență.

Care sunt cele mai solicitate ocazii la care sunteți invitați, și ce piese sunt solicitate?

Cel mai des cântăm la diferite recepții elegante: nunți sau conferințe. Periodic susținem și concerte individuale, recitaluri la evenimente corporate sau gale de premiere, dar am avut și câteva colaborări eclectice foarte interesante cu formații de muzică ușoară, jazz sau rock din județul Mureș.

Repertoriul nostru, deși conține multe piese de muzică clasică , poate fi definit ca și muzică de divertisment, care cuprinde mai multe stiluri artistice. Playlistul este stabilit de fiecare dată împreună cu clienții, uneori primim un „wishlist” concret, în alte cazuri stabilim doar stilurile muzicale care să fie incluse în program. De cele mai multe ori însă avem „mână liberă” în alegerea pieselor.

La o nuntă audiența este eterogenă ca și vârste sau gusturi muzicale, de aceea prima noastră recomandare este să alegem un repertoriu cu o varietate a stilurilor muzicale care să ofere fiecărui invitat câteva piese pe placul lui: pornim cu piese preclasice și clasice, după care cântăm valsuri, tangouri urmate de muzică din filme și coveruri pop-rock.

Cântați din partitură. Cum procedați, dacă vi se cere să cântați o piesă pe care nu o aveți în repertoriu?

Fiecare instrumentist are o știmă proprie din care cântă exact notele scrise. Cele patru știme sunt diferite – asemănător pieselor unui puzzle – dar cântate împreună se vor completa una pe cealaltă și se va „naște” piesa muzicală.

Deși avem un repertoriu larg, ocazional suntem solicitați de miri să cântăm și alte lucrări, de obicei dedicații speciale pop-rock sau muzică din filme. Mai demult am încercat materiale ce se găseau pe internet, dar foarte multe dintre ele erau de o calitate discutabilă.

În ultimii ani mă ocup personal de transcrierea și aranjarea pieselor pentru cvartet de coarde. Este o muncă mai solicitantă decât un download, cu fiecare piesă petrec cca. 4-6 ore la calculator, după care urmează repetiția LIVE. Dacă este necesar revin la calculator pentru modificări de detaliu. Varianta finală este învățată individual de fiecare dintre noi, apoi finisată la 1-2 repetiții. Cam atât durează să avem o dedicație de 3-4 minute în program.

cvartet

Ce le recomanzi viitorilor miri să ia în considerare atunci când caută un cvartet?

În primul rând le recomand să aleagă un cvartet. Îmi aduc aminte de o mireasă de acum câțiva ani, care ne-a sunat să cântăm la nunta ei. Ne-a rugat s-o lăsăm să vină cu viitorul ei soț la o repetiție, să audă piesa favorită în interpretarea cvartetului. După primele măsuri au început să-i curgă lacrimile. Ne-a zis ulterior că s-a așteptat la ceva frumos, dar i-am depășit orice așteptare.

Așa cum am mai spus, cvartet amator nu există, în acest domeniu sunt doar muzicieni profesioniști. Asemănările între cvartete sunt la nivelul pregătirii profesionale, diferențele sunt mai mult în detalii.

Când vor să aleagă cvartet,  le recomand mirilor să compare două aspecte: materialele audio-video și review-urile. Să intre pe site-ul (sau pagina de Facebook) fiecăruia, să vadă galeria video, fiind vorba de muzică, un video are mai multe de zis decât 10 poze. Să ceară opinii sincere de la prieteni, cunoștințe care au văzut prestația lor sau, de ce nu, de la alți prestatori în care au încredere.

Olvassa el is