Ofer în continuare o listă de lucruri pe care cei care doresc să facă o nuntă o pot privi în scop orientativ şi opţional. Preţurile menţionate sunt raportate la anul 2012. Preţuri pentru orice alt aspect al nunţii îl consider de prisos, deoarece depind de foarte mulţi factori. Ordinea elementelor enumerate este cât de cât importantă, dar la fel ca întreg articolul totul depinde de miri şi de deciziile lor.
Să începem:
- Oferirea inelului de logodnă.
- Stabilirea datei nunţii.
- Crearea unei liste cu numele persoanelor pe care vrei să îi inviţi la nuntă.
- Recomand ca lista să fie făcută cu mai multe tipuri de informaţii pentru fiecare persoană în parte (dacă ai invitat în final persoana sau te-ai răzgândit)
- Stabilirea localului în funcţie de gusturi, nr. maxim de persoane ce pot intra (fără să fie înghesuiţi) şi asta în raport cu nr. persoanelor pe care vrei să îi inviţi, coloristica (să fie în culorile nunţii), acustica (boxele să fie discrete, să nu fie nevoite să fie date tare şi să deranjeze pe cei mai apropiaţi de boxe).
- Căutarea lăutarilor care vin de dimineaţa din alai.
- Căutarea DJ-ului. Vor fi necesare stabilirea următoarelor detalii:
- Dansul mirilor
- Dansul naşilor
- Piesele pe care se intră în sală, pe care intră fiecare fel de mâncare şi tortul
- Piese dorite şi piese nedorite spre difuzare
- Lumini, fum
- Căutarea naşilor
- Căutarea fotografului
- Căutarea cameramanului
- Căutarea unui staroste, care dacă este suficient de bun ştie şi poate da detalii despre nuntă, mai ales despre actele necesare şi în ce moment al pregătirilor. Un staroste bun ştie şi cum şi când să intervină în sală în timpul desfăşurarii nunţii la momentele importante, cum să atragă atenţia mesenilor, cum să incheie un astfel de moment.
- Se pot căuta cântăreţi (de muzică uşoară sau populară) sau cluburi de dans care să ofere momente speciale în cadrul nunţii
- În cadrul nunţii sunt câteva persoane deosebit de importante:
- Miri, naşi, părinţi, prieteni apropiaţi implicaţi în alai
- Şeful de sală de la restaurant
- Starostele
- DJ-ul, muzicanţii
- Ultimi 3 enumerati ar trebui să aibă o relaţie şi o comunicare deosebit de bună astfel încât la niciunul din primii enumeraţi să nu ajungă nici o problemă sau situaţie raportată.
- Căutarea verighetelor.
- Certificat prenupţial obţinut de la medicul de familie.
- Înscrierea la primărie pentru cununia civilă. La începutul fiecarui an se pot face rezervări la primărie pentru ora cununiei civile (care se face la Casa Căsătoriilor). Atenţie, dacă se face în timpul săptămânii, taxa de cununie este de 30 lei, dacă este sâmbăta sau duminica până la ora 13, costul este de 150 lei, iar sâmbăta după ora 13 costul este de 250 lei. La înscrierea la starea civilă este necesar un dosar cu câteva acte (buletine, certificate de naştere, certificat prenupţial obţinut de la medicul de familie). La starea civilă sunt necesare buletinele şi certificatele de naştere ale mirilor şi 2 buletine ale cuiva din alai (de obicei naşi).
- Stabilirea locaţiei pentru cununia religioasă. Taxa de cununie este stabilită de părinte şi variază între 300-800 lei şi este achitată de către naşi. Pentru starea religioasă sunt necesare lumânări pentru fiecare membru (miri+naşi) şi o panglică care să ajungă între toţi (5-7 metri)
- Căutarea rochiei de mireasă, a costumului de mire, a pantofilor şi a altor detalii necesare (curea, cravată/papion, butoni, chiloţi, şosete, jartiera, bijuterii pentru mireasă).
- Rezervarea la firme specializate pentru tuns, manichiură, pedichiură, pensat, epilat, coafat, fardat, etc
- Căutarea unei firme care să se ocupe de decoraţiuni.
- Căutarea unei companii care să se ocupe de băuturi. Discutarea cu şeful de sală şi cu cei de la firma de băuturi pentru a vedea ce cantităţi este de recomandat să se rezerve pentru nuntă. A se căuta firme care preiau sticlele nedesfăcute inapoi. Recomandare:
- Băuturi tari pentru bărbaţi (coniac, wisky)
- Băuturi pentru femei (lichior, vermut)
- Bere (cu alcool, cu alcool redus pentru femei, fără alcool)
- Energizante
- Vin (rosu, alb, de casă)
- Sucuri (70% Cola, să fie şi neacidulate)
- Apă (minerală şi plată)
- Stabilirea faptului dacă băuturile vor fi servite de către ospătari, vor fi puse pe masa sau se va face bar unde va fi invitat un barman cu experienţă, iar invitaţii se vor deplasa la bar pentru a comanda băuturile
- După alegerea băuturilor ce vor fi oferite mesenilor este recomandat să se ţină cont de faptul că mai este nevoie de
- Şampanie la intrare când se face întâmpinarea invitaţilor
- O sticlă de şampanie pentru miri şi naşi, din care se va servi la intrarea în sală
- Pahare pentru miri şi naşi care vor veni sparte (este un obicei din Ardeal care spune că cioburile aduc noroc)
- Câte o sticlă de vin şi o farfurie de prăjitură pentru staroste, părintele care face slujba religioasa, ofiţerul de stare civilă.
- Stabilirea şi negocierea meniurilor (omnivori şi vegetarieni). Unele restaurante permit modificarea meniurilor. Recomand să nu se întrebe lumea ce meniu doresc, dar să fie pregătiţi în cazul în care apar vegetarieni.
- Căutarea şi deciderea asupra tortului miresei şi a anexelor (lumânări, artificii)
- Alimentele care vor fi puse pe masă înainte de servirea mesei
- Alune
- Saleuri
- Fructe ce vin puse pe mese sau bar de fructe şi prăjituri (candy bar)
- Stabilirea consistenţei pachetelor ce vin oferite nuntaşilor după oferirea cinstei. De obicei se oferă un pachet de prăjitură şi o sticlă de vin, dar se poate oferi orice.
- Stabilirea lunii de miere.
- Crearea invitaţiilor şi împărtirea lor. Recomand să fie împărţite cu 5 săptămâni înaintea nuntţi şi în maxim 2 săptămâni, astfel încât oamenii să aibă 3 săptămâni până la nuntă şi 2 săptămţni timp să se decidă şi să confirme prezenţa la nuntă.
- Confirmarea invitaţilor, de recomandat să se sune încă odată de către miri, mesenii prea puţini vor confirma şi pot aparea cazuri de urgenţă în ultima săptămână.
- Organizarea invitaţilor la mese. Criteriile de aşezare/grupare a mesenilor sunt diverse, iar operaţiunea este una care se dovedeşte dificilă. Recomandare: să se grupeze în funcţie de meserii, prietenii, colegi, cunoştinţe, vecini, neamuri, altele. Atenţie la modul în care se aranjează şi grupurile de oameni la mese la nivel de proximitate în raport cu mirii în funcţie de gradul de cordialitate. Sugestie: să nu fie puşi oameni în vârstă în apropierea boxelor.
- Toate pregătirile să fie “terminate” la sfârşitul ultimei săptămâni dinaintea nunţii. Ultima săptămână trebuie lâsată pentru urgenţe care vor apărea negreşit, cel mai des din cauza listelor ce trebuiesc trimise la restaurant, la firma cu decoraţiunile, pentru comenzile de băuturi, comanda de meniuri, tortul, listele cu persoanele şi aranjarea la mese.
- Recomandări
- să se stabilească ce obiceiuri se vor aplica la nuntă, dacă se fura mireasă, de către cine (de obicei prietenii apropiaţi), ce pedepse pot fi aplicate, dacă se fură papucul miresei şi de către ce potenţiali copii, dacă se fură mirele şi de către cine (de obicei prietenele apropiate)
- să se stabilească maşinile care vor fi în alai şi persoanele care vor veni dimineaţa în alai.
- Atât la mire cât şi la mireasa acasă se pregătesc farfurii cu prăjituri şi pahare cu băutură.
- După nuntă se achita toate firmele care au prestat servicii pentru buna desfăşurare a nunţii.
Am omis, am greşit undeva? Scrieţi-ne pe adresa de mail hello@djmures.ro şi pe loc corectăm! Ai vrea să scrii şi tu ceva asemănător despre această tematică? Suntem deschişi şi aşteptăm opinia ta pe adresa noastră de mail!
Pentru sursa articolului click aici!