Știm. Nunta este costisitoare. Iar când în cercul tău prieteni sau familie există persoane care prestează servicii pe care ți dorești la nuntă, parcă te simțim mai în siguranță că poți să lucrezi cu persoane pe care le cunoști. Dar ce faci în situația în care prietenul tău crede că știe mai bine ce îți dorești tu sau nu livrează ceea ce promite? Îți recomandăm câteva lucruri de care să ții cont, astfel încât prietenia voastră să nu aibă de suferit, iar evenimentul tău să iasă exact așa cum ți-ai imaginat.
O să ai nevoie de un contract
Indiferent de persoana pe care o vei angaja pentru a presta un serviciu la nunta ta, vei avea nevoie de un contract în care să treci toate aspectele importante al serviciului pe care ți-l va oferi. Este ușor să ajungi la o înțelegere verbală cu un prieten, dar ce te faci dacă nu livrează în funcție de promisiunile făcute? Trebuie să te gândești cât de incomod va fi atunci când vei cere socoteală pentru anumite lucruri de care nu s-a ținut? Poate nu îți trimite pozele de la nuntă în timp util pentru că știe că ai răbdare și înțelegere sau schimbă muzica în timpul evenimentului pentru că “îți cunoaște mai bine invitații”. Oricât de apropriat ți-ar fi această persoană, tratează totul cu seriozitate, astfel vei reuși să eviți situații neplăcute.
Experiența și profesionalismul
Când vine vorba de serviciile oferite pentru o nuntă, profesionalismul și experiența ar trebui să fie pe primul loc. Dacă vorbim de un prieten sau o rudă care practică această meserie de ani de zile și are cunoștințele necesare să își îndeplinească atribuțiile, atunci puteți avea o colaborare bună. Însă, dacă această persoană practică serviciul doar ca un hobby sau vrea să-ți facă experiența la nunta voastră, îți recomandăm să te îndrepți către un profesionist, care poate garanta calitatea oferită.
Cum faci față situațiilor tensionate
Când lucrezi cu prieteni, situațiile tensionate pot să apară în micile detalii. Prietenia voastră poate avea de suferit în urma conflictelor sau neînțelegerilor pe parcursul colaborării voastre profesionale. Este mult mai greu să oferi feedback obiectiv când știi cum reacționează o persoană la părerile negative sau prea directe. Pune prietenia pe primul loc, vă va aduce mult mai multe beneficii pe termen lung, iar dacă totuși vreți să lucrați împreună, nu uitați să setați niște limite.
Plata
Cât de confortabil ești să îți plătești un prieten pentru serviciile oferite? Ce te faci în cazul în care îți cere un preț pentru serviciile prestate care este peste bugetul tău? Cum vei aborda problema banilor? Cât de îndatorat te vei simți dacă insistă să presteze serviciul fără să îi plătești? Acestea sunt întrebări la care va trebui să îți răspunzi înainte de a lua o decizie. Subiectul banilor este unul destul de sensibil, iar modul în care abordați acest aspect poate fi un pas important către o colaborare de succes.
Invitat la nuntă
Dacă prietenul tău va lucra la nuntă, acesta nu va putea să se bucure alături de tine așa cum îți dorești. Poate acesta este și cel mai bun argument pentru a nu colabora profesional în ziua nunții tale cu persoana alături de care îți dorești să te distrezi și a cărui prezență pe ringul de dans valorează mai mult decât valoarea serviciului oferit.